Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Świńskie nóżki z fasolą

Świńskie nóżki z fasolą

Świńskie nóżki z fasolą

Dodatki :: Galeria zdjęć

Arnold Toczyski

2011-01-16, 15:07

Jest to potrawa dla tych którzy lubią obgryzać kostki, chrupać chrząstki i smakują w tłustych częściach golonki. Doskonała do piwa lub spotkania przyjaciół przy wódce, w przypadku kolacji romantycznej podać można tylko w wyjątkowych przypadkach miłości totalnie zaślepionej.

 Składniki na dwie osoby:
kilo świńskich nóżek (dwie sztuki)
szklanka fasoli (fasola raczej z tych większych choć oczywiście może być dowolna)
dwie marchewki
średnia cebulamały
seler
liść laurowy
ziele angielskie
natka pietruszki
dwa ząbki czosnku.
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Fasolę należy zalać wodą najlepiej dzień wcześniej. Dzień wcześniej można też ugotować nóżki. Nóżki gotować na wolnym ogniu z warzywami i przyprawami przez godzinę do półtorej, aż będą miękkie. Po ugotowaniu wyjąć z wywaru i ostudzić. Fasolę napęczniałą w wodzie ugotować z małym dodatkiem soli (gotować godzinę do półtorej), odcedzić.

Gdy mamy już ugotowane nóżki i fasolę potrawa wymaga niewielkich przygotowań. Nóżki należy połamać na mniejsze części, każdą nóżkę na około 4 do 6 kawałków. Kawałki nóżek rzucamy na gorący tłuszcz na patelnię, dosypujemy odcedzoną fasolę, wyciskamy na to ząbki czosnku i dokrajamy plasterki marchewki z wywaru. Smażymy chwilę na dużym ogniu a następnie zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy około 15 minut. Przed podaniem zwiększamy ogień, mieszamy i dosypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy na talerz.

Nóżki jemy z chlebem, nie zawadzi chrzan i musztarda. Należy być przygotowanym na to, że nóż i widelec na niewiele się zdadzą, w ruch pójdą ręce. Dużo jest z tym zabawy ale też radości towarzyskiej.

W kuchni tradycyjnej nóżek się nie podsmaża a raczej zapieka w duchówce. No cóż w każdej wiejskiej chacie paliło się w piecu i duchówka była zawsze gorąca. Jeśli koś chce to można zamiast podsmażania potrzymać nóżki z fasolą z pół godziny w piekarniku ale te z patelni wcale nie są gorsze.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)